X

Modern family loft in Massachusetts by ZeroEnergy Design

Family Loft-ZeroEnergy Design-01-1 Kindesign

This two story modern family loft renovation was designed for a young couple starting a family by , located in the South End of Boston, Massachusetts. Built in the 1990’s, the loft was ready for updates. The architects transformed the 1,750 square foot, three bedroom, two bathroom space, creating a fresh new look and greatly increasing its functionality to accommodate an expanding family within an urban setting. Improvements were made to the aesthetics, scale, and functionality for the growing family to enjoy.

Family Loft-ZeroEnergy Design-02-1 Kindesign

LOFT LIVING

The goal for the open living space was to add texture, scale and utility. The kitchen was renovated with custom cabinetry and reconfigured for increased functionality, with more storage, larger prep surfaces, and new energy efficient appliances. White paneling wraps the abutting wall creating a neutral and textured surface. A walnut element wraps the wall and ceiling above the kitchen, adding much needed warmth, scale, and lighting to the living space with its twenty foot ceiling. The use of walnut also weaves through the space in the upper cabinets and the raised seating area at the island.
Open concept kitchen with custom cabinetry. Reconfigured for increased functionality, including more storage, larger prep surfaces, and new energy efficient appliances. A walnut element wraps the up wall and ceiling above the kitchen, adding much needed warmth, scale, and lighting to the space with its twenty foot ceiling.

Family Loft-ZeroEnergy Design-03-1 Kindesign

BORROWED LIGHT 

The addition of interior transom windows readily admits ‘borrowed’ daylight into previously dark interior spaces, including the nursery, entry, and guest bedroom. The entry area became an ‘urban mudroom’ with ample storage and a small clean workspace that can also serve as an additional sleeping area, while the nursery playfully incorporates framed interior windows to the living space. The dark hardwood floors on the mail level were removed and the concrete below was polished, creating a durable, low-maintenance finish that helps disperse light in the space.

Family Loft-ZeroEnergy Design-04-1 Kindesign

Open living area was re-envisioned for improved aesthetics, scale, and proportions. The custom fireplace with warm stone texture paired with functional seamless wall cabinets for clutter free storage. Polished concrete flooring. Durable and easy to clean.

Family Loft-ZeroEnergy Design-05-1 Kindesign

Modern family loft includes an open dining area with a custom walnut table and unique lighting fixture.

Family Loft-ZeroEnergy Design-06-1 Kindesign

MASTER REINVISIONED

New walnut stair treads lead up to the master suite. A wall separating the master bedroom from the double height living space was replaced with a folding glass door to open the bedroom to the living space while still allowing for both visual and acoustical privacy. Surfaces built into the new railing atop the stair create a functional work area with a fantastic view and clear shot to the play space below.

Family Loft-ZeroEnergy Design-07-1 Kindesign

Surfaces built into the new railing atop the stair create a functional work area with a fantastic view and clear shot to the play space below. A wall separating the master bedroom from the double height living space was replaced with a folding glass door to open the bedroom to the living space while still allowing for both visual and acoustical privacy.

Family Loft-ZeroEnergy Design-08-1 Kindesign

Family Loft-ZeroEnergy Design-09-1 Kindesign

The reconfiguration of the master bathroom opened up the space by pairing a platform shower with a freestanding tub. The open shower, wall-hung vanity, and wall-hung water closet create continuous flooring and an expansive feeling. The result is a welcoming space with a calming aesthetic.

Family Loft-ZeroEnergy Design-10-1 Kindesign

The calming master bedroom with woven warm wall treatment. A folding glass door opens the bedroom to the living space while still allowing for both visual and acoustical privacy.

Family Loft-ZeroEnergy Design-11-1 Kindesign

Spacious master bedroom walk-in closet with playful wallpaper and efficient custom storage.

Family Loft-ZeroEnergy Design-12-1 Kindesign

The reconfiguration of the master bathroom opened up the space by pairing a platform shower with a freestanding tub. The open shower, wall-hung vanity, and wall-hung water closet create continuous flooring and an expansive feeling. The result is a welcoming space with a calming aesthetic.

Family Loft-ZeroEnergy Design-13-1 Kindesign

The freestanding sculptural tub is paired together with a platform shower.

Family Loft-ZeroEnergy Design-14-1 Kindesign

Family Loft-ZeroEnergy Design-15-1 Kindesign

The nursery playfully incorporates framed interior windows which ‘borrow’ light from the main living space.

Family Loft-ZeroEnergy Design-016-1 Kindesign

The first level bathroom includes a wood wall hung vanity bringing warmth to the space paired with calming natural stone bath and shower.

Family Loft-ZeroEnergy Design-16-1 Kindesign

The entry area became an ‘urban mudroom’ with ample storage and a small clean workspace that can also serve as an additional sleeping area if needed. Glass block borrows natural light from the abutting corridor while maintaining privacy.

Family Loft-ZeroEnergy Design-17-1 Kindesign

Small clean workspace include adequate storage to hide clutter and accessories.

Family Loft-ZeroEnergy Design-18-1 Kindesign

A private roof deck connects to the open living space, and provides spectacular rooftop views of Boston.

Photos: Eric Roth

WHAT DO YOU THINK?

  Subscribe