X

LEED Platinum residence gets remarkable transformation in San Francisco

This LEED Platinum residence was designed for an artist by  in collaboration with , located in the San Francisco Bay Area, California. The project included a complete interior and exterior renovation, inspired by the simplicity of New England colonial architecture. The property features clean lines and eco-friendly design features throughout.

The scope of this project entailed opening the interior layout to create bright and airy living spaces. The architects also raised the flat ceilings with custom-designed steel tension trusses. While the interior designer selected an understated finish palette that runs throughout this three-story dwelling. This quiet backdrop is complemented by custom designed built-ins for storage and functionality, mid-century furnishings, vintage lighting and antique Laver Kirman rugs.

FSC (Forest Stewardship Council)-certified plain-sawn American white oak clads the walls, floors, ceilings, doors, and casework, creating a refined cabin-like aesthetic. Only 11 other materials were used on both the exterior and interior, a discerning palette that was selected by the interior designer in collaboration with the artist homeowner. The homeowner wished to go beyond the issues that are addressed in the LEED certification process.

Each building product had to go through a comprehensive screening process, which looked for over 900 chemicals of concern. Stainless steel was used as a substitute for brass in the plumbing fixtures, eliminating lead exposure, while alternatives to standard plywood were found to avoid VOCs and formaldehyde occurring in laminate glues. The finished result of this beautiful renovation is the perfect marriage between aesthetics, sustainability, and healthfulness.

What We Love: This LEED Platinum residence features a unique design from the exterior, presenting a modern facade that is not just square or rectangle. On the interior, the extensive use of wood is warm and inviting, while the open concept and vaulted ceilings adds to the overall beauty. The expansive windows at the rear of the property helps to frame the views while allowing natural light to illuminate the interiors… Readers, please share your thoughts on the design of this home in the comments below!

Note: We have showcased another home tour here on Fitflopsale-Singapore from the portfolio of Andrew Mann Architecture, have a look here: Traditional Napa wine country retreat with a contemporary twist.

Photos: David Wakely

You are reading an article curated by: http://fitflopsale-singapore.info/

YOU MAY ALSO ENJOY VIEWING

WHAT DO YOU THINK?

  Subscribe