X

Gorgeous stone residence in Nashville offers a timeless design style

This traditionally styled stone residence was deigned by architecture studio , located in Nashville, Tennessee. Approached from the narrow end, this residence presents a modest face belying the depth of experience within. Organized around a central gallery off a long brick hallway, the house meanders back and forth creating a series of courtyards, outdoor spaces and meaningful living.

The result is a house filled with light and connections to the outside and surrounding woods. The intent was to create a new structure with an illusion of history. Many of the homes’ finishes were sourced from an architectural warehouse, creating its new history, depth and a personality that is reflective of its owners. This house is approximately 10,000 square feet of living space, intentionally designed to look much smaller.

Above: There are no gutters on the upper part of the roof. The water spills onto the lower porch and is picked up by the gutter there. The porch gutter has rain chains at the corners to avoid having downspouts. The stone on the exterior of this home is a field stone known as Crab Orchard from a quarry in Tennessee.

What We Love: This beautiful stone residence meanders around lush courtyards, appearing as though it were constructed in stages over time. The spacious dwelling is brimming with delightful details around every turn, from its exquisite stonework to the reclaimed brick in the great room. Luminous living spaces makes this home feel open and airy; we are loving everything this home has to offer… how about you? Please share what details caught your eye in the Comments below!

Above: The wall sconces on the front porch are reclaimed from a home that was torn down years ago in Kentucky. The wood on the porch floor is Ipe. The doors where custom made by a local Millwork shop.

Above: The living room ceiling reaches a height of 15-feet. The room is 22’x42′ room, which includes the open plan kitchen (seen below). The windows are 13′-0″ in height. The wall sconces were fabricated by a local metal shop using steel and copper. The brick on the walls was reclaimed from a local supplier. All of the paint used throughout this home is from PPG Porter Paints.

Above: The kitchen hutch is a custom built in piece, double sided with the breakfast room on the adjacent side. The dimension of the center island is 12×4. The counter stools are the Hillsdale Northern Heights Swivel Counter Stool in Black/ Honey. They can be found on . The stone is a field stone known as Crab Orchard from a quarry in Tennessee. The brick on the walls is reclaimed.

Above: The dining room table and chairs are from Ethan Allen. The chandelier above the table is the Danieli Chandelier by . The flooring is reclaimed heart pine and rough planed.

Above: The walls and built-ins of this stunning family room are comprised of Mahogany.

Above: The architects designed this craft room with plenty of practicality and functionality so the family would get full use out of it.

Above: The interior of this potting/ garden room is sided with recycled wood pallets.

Above: The pool dimension are approximately 20×40. The awning are a variation on the Bahama Shutter Awning. The iron work was custom fabricated. The shutters can be made from wood such as Pine, Cedar, Redwood, Cypress, Mahogany, or they can even be made from fiberglass. You can buy these from .

Above: The pool cabana’s interior dimensions is about 20 x15. The stone on the outside is a field stone known as Crab Orchard from a quarry in Tennessee.

Photos: Sheri O’Neal

You are reading an article curated by: http://fitflopsale-singapore.info/

YOU MAY ALSO ENJOY VIEWING

WHAT DO YOU THINK?

  Subscribe