X

Inside a rugged New England cottage renovation in the woods

cottage-renovation-transitional-exterior

A dilapidated 1970s contemporary upside down cottage underwent a complete transformation by , located in Wings Neck, Massachusetts. Wings Neck is a peninsula that juts out into Buzzards Bay on the south side of the Cape Cod Canal. The location of this home was very ideal, steeped in family history of joyful summers spent on the Cape. Extended family lives nearby, with ample opportunities to connect with siblings and cousins.

The problem was the house itself, which the homeowners described as, “Wow! That house is really sad, a dog actually.” The architects helped the owners to transform this “sad” cottage into an ideal version of itself, by breathing new life into the home. Bernice Wahler Landscapes collaborated with the architects to have the landscape transition from nature to usable space for this family with three young sons.

Project Team: Architect: Jill Neubauer Architects / Builder: McLaughlin & Son / Landscape Architect: Bernice Wahler Landscapes

cottage-renovation-transitional-exterior

This 1,600 square foot home was designed to be budget-minded and functional, blending modern-transitional styling with rustic details — and a playful vibe in the boy’s bunkroom. The homeowners requested a playful, rugged summer cottage in the woods. Now warm and modern, this home remodel includes a small 12-foot-by-12-foot two-story addition. This entails a bunk bedroom on the lower level and a master suite upstairs, just off the great room.

cottage-renovation-transitional-exterior

Aside from the full renovation of the entire house and deck, a multi-function carport–with an outdoor shower and drying yard made of rough-sawn spruce, corrugated metal wall, and a sail cloth roof–was added to the site.

cottage-renovation-transitional-exterior

What We Love: This cottage renovation successfully offers this family a newly designed layout that is modern and warm yet highly functional. Surrounded by woods yet close to the water, there are plenty of activities to enjoy throughout the summer. But with a beautiful new design, it will be hard not to want to spend some time enjoying the new digs. We are especially loving some of the playful new additions, such as the boy’s canvas glamping tent… Readers, please share with us what you think of the re-design of this cottage retreat in the Comments!

Note: Have a look at a couple of other home tours that we have featured here on Fitflopsale-Singapore from the portfolio of Jill Neubauer Architects: Truro Beach House overlooking Cape Cod Bay and Breezy beach house on Martha’s Vineyard designed for relaxed living.

cottage-renovation-transitional-exterior

cottage-renovation-transitional-exterior

cottage-renovation-transitional-exterior

cottage-renovation-transitional-exterior

cottage-renovation-transitional-exterior

cottage-renovation-transitional-exterior

cottage-renovation-transitional-exterior

cottage-renovation-transitional-exterior

cottage-renovation-transitional-exterior

cottage-renovation-transitional-living-room

cottage-renovation-transitional-living-room

Above: The removal of interior partitions on the second level of this cottage completely opens up the living space.

cottage-renovation-transitional-living-room

cottage-renovation-transitional-living-room

cottage-renovation-transitional-kitchen

cottage-renovation-transitional-kitchen

cottage-renovation-transitional-kitchen

cottage-renovation-transitional-kitchen

cottage-renovation-transitional-kitchen

cottage-renovation-transitional-kitchen

cottage-renovation-transitional-kitchen

cottage-renovation-transitional-kids-bunk-bedroom

Above: The flooring is composed of character-grade antique heart pine, locally sourced from the Cataumet Sawmill. The wall panelling is made from recycled snow fencing, sourced from Wyoming.

cottage-renovation-transitional-kids-bunk-bedroom

Above: In the boy’s bunkroom, a suspended bookshelf is made of copper pipe and plywood.

cottage-renovation-transitional-kids-bunk-bedroom

Above: The double bunk beds are made with standard two-by-two framing lumber, painted white. The upper bunks feature removable sail cloth, locally fabricated by Squeteague Sailmakers, which acts as a safety rail.

cottage-renovation-transitional-kids-bunk-bedroom

cottage-renovation-transitional-kids-bathroom

Above: A vintage washbasin was found on EBay and installed in the boy’s bathroom, steps away from the bunkroom.

cottage-renovation-transitional-kids-bathroom

cottage-renovation-transitional-bedroom

cottage-renovation-transitional-bedroom

cottage-renovation-transitional-bedroom

cottage-renovation-transitional-bedroom

cottage-renovation-transitional-bedroom

cottage-renovation-transitional-laundry-room

cottage-renovation-transitional-entry

cottage-renovation-transitional-entry

cottage-renovation-transitional-entry

cottage-renovation-transitional-exterior

cottage-renovation-transitional-exterior

Above: For the boys, a canvas glamping tent was tucked into the landscape among tall pines for sleepovers and afternoons of reading, playing, and exploring the woods.

cottage-exterior-prior-to-renovation

Above: This is what the exterior facade of the cottage looked like prior to the renovation.

Photos: Meredith Hunnibell

You are reading an article curated by: http://fitflopsale-singapore.info/

WHAT DO YOU THINK?

  Subscribe